Українське козацтво у хроніці Я.І. Петриція (бл. 1622 та 1637 рр.) - Вирський, Д. (Інститут історії України НАН України, 2008)
У статті представлений автор та проаналізований характеристика українського козацтва у хроніці краківського історика Я.І. Петриція (1592–1641). Відзначений вплив цього тексту на впровадження нових стереотипів щодо козаків у тогочасну історіографічну традицію. This article presents the author and his characteristics Ukrainian Cossacks in Chronicle historian of the Krakow J.I. Petrycy (1592–1641). It is marked infl uence the text on forming the new stereotypes about Cossacks in the Historiographic tradition of the Polish Lithuanian Commonwealth.