Критико-таксономічний аналіз видів роду Trapa L. флори України на основі морфології плоду - Дідух, А.Я.; Мазур, Т.П. (Гидробиологический журнал, 2014)
На основі комплексних досліджень в природі та в умовах відкритого і захищеного ґрунту Ботанічного саду ім. акад. О.В. Фоміна з’ясовано, що рід Trapa у флорі України представлений чотирма видами: T. natans L., T. rossica V. Vassil., T. pseudocolchica V. Vassil., T. borysthenica V. Vassil. Для трьох таксонів: T. rossica V. Vassil. var. pseudorossica (V. Vassil.) A. Didukh comb. nov., T. rossica V. Vassil. var ucrainica (V. Vassil.) A. Didukh comb. nov., T. pseudocolchica V. Vassil. var. macrorhiza (Dobrocz.) A. Didukh comb. nov. запропоновано змінити ранг виду на ранг різновиду. Складено ключ для визначення видів та різновидів роду Trapa флори України. Встановлено основні діагностичні морфологічні ознаки для визначення видів та різновидів роду Trapa та ознаки, які недоцільно використовувати як діагностичні через їхню варіабельність або однотипність. На основании комплексных исследований в услових природы, открытого и закрытого грунта Ботанического сада им. акад. О. В. Фомина УНЦ «Институт биологии» Киевского национального университета им. Тараса Шевченко установлено, что род Trapa во флоре Украины представлен четырьмя видами: T. natans L., T. rossica V. Vassil., T. pseudocolchica V. Vassil., T. borysthenica V. Vassil. Для трех таксонов: T. rossica V. Vassil. var. pseudorossica (V. Vassil.) A. Didukh comb. nov., T. rossica V. Vassil. var ucrainica (V. Vassil.) A. Didukh comb. nov., T. pseudocolchica V. Vassil. var. macrorhiza (Dobrocz.) A. Didukh comb. nov. предложено изменить ранг вида на ранг разновидности. Составлен ключ для определения видов и разновидностей рода Trapa флоры Украины. Установлены основные диагностические морфологические признаки для определения видов и разновидностей рода Trapa (в основном, признаки плода) и признаки, которые использовать как диагностические из-за их вариабельности или однотипности нецелесообразно. Based on complex researches in the natural, open and protected soil conditions in O. V. Fomin Botanical garden, ESC «Institute of Biology» of the Taras Shevchenko National University of Kyiv for genus Trapa L. of Ukrainian flora was confirmed 4 species: T. natans L., T. rossica V. Vassil., T. pseudocolchica V. Vassil., T. borysthenica V. Vassil.. For three taxa: T. rossica V. Vassil. var. pseudorossica (V. Vassil.) A. Didukh comb. nov., T. rossica V. Vassil. var. ucrainica (V. Vassil.) A. Didukh comb. nov., T. pseudocolchica V. Vassil. var. macrorhiza (Dobrocz.) A. Didukh comb. nov. was proposed to make changes of species rank to variety rank. Key to indentification of species and varieties of Trapa in Ukrainian flora was compiled. The main diagnostic and morphological characteristics for identification of species and varieties of Trapa (most of them are the characteristics of the fruit) and those that cannot be used as identification because they are very variable or the same have been determined.