Биодеструкция нефтяных загрязнений на акватории морских месторождений - Салманов, М.А.; Талыблы, А.Г.; Гасанов, Г.Ф. (Гидробиологический журнал, 2014)
Приводятся результаты микробиологического мониторинга акватории эксплуатирующихся нефтяных промыслов. Анализируются условия формирования биоценоза, участвующего в восстановлении естественных характеристик морской среды, загрязненной нефтью и нефтепродуктами. Называются причины, позволяющие прогнозировать численность и потенциальную активность микроорганизмов, участвующих в процессах очистки морской воды от нефтяных загрязнений и легко окисляемых органических веществ. На підставі результатів мікробіологічного моніторингу показано, що на акваторії моря в районі нафтових промислів західного шельфу Південного Каспію, які експлуатуються, сформувався і функціонує біоценоз, який бере активну участь у деградації нафтових забруднень. Чисельність та активність мікроорганізмів, які беруть участь у процесах очищення морської води від забруднень, визначаються температурою та наявністю доступного субстрату. В теперішній час на ділянках моря в районі нафтових промислів, що діють, зберігається стійкий баланс між кількістю забруднень, що надходять, та їхньою елімінацією у процесах біохімічного окислення. Based on the results of the microbiological monitoring it is showed that at sea, in the region of operating oil fields of the West Shelf of South Caspian sea there the biogenesis was formed and functioning, which is actively participating in the process of degradation of oil pollutions. ·uantity and activity of micro-organisms participating in the processes of cleaning of sea water from contamination, are determined by the balance remains in the number of incoming contaminations and in their elimination in the processes of the biochemical oxidation on the section of the sea of the functioning oil fields.