Экологическая оценка действия наночастиц металлов на ростовые процессы плейстофитов - Ольхович, О.П.; Таран, Н.Ю. (Гидробиологический журнал, 2014)
Исследовано влияние коллоидных растворов наночастиц металлов на морфологию, рост, размножение и цитофизиологические процессы высших водных растений — плейстофитов (Limnobium stoloniferum и Lemna minor). Показано стимулирующее действие наночастиц Mn, Fe + Mn и ингибирующее — Zn, Cu, Fe, Zn + Cu и Ag. Проведена сравнительная оценка влияния наночастиц и ионов металлов на примере Сu и Zn. Досліджено дію колоїдних розчинів наночасток металів на морфологію, ріст, розмноження та цитофізіологічні процеси плейстофітів (Limnobium stoloniferum та Lemna minor). Встановлено стимулюючий вплив наночасток Mn, Fe + Mn та інгібуючий ефект наночасток Zn, Cu, Fe, Zn + Cu і Ag. Проведено порівняльну оцінку дії на ночасток і іоннів металів на прикладі Сu і Zn. Показано, що вплив наночасток є подібним до впливу надвисоких концентрацій йонів. The effect of colloidal solutions of metal nanoparticles on morphology, growth, reproduction and cytophysiological processes of pleustophytes (Limnobium stoloniferum and Lemna minor) has been studied. The stimulating effect of nanoparticles of Mn, Fe + Mn and the suppressive effect of Zn, Cu, Fe, Zn + Cu and Ag was shown. The comparative assessment of the impact of metal nanoparticles and ions by example of Cu and Zn has been carried out. The effect of nanoparticles was shown to be similar to the effet of ultrahigh concentration of metal ions.