Влияние антропогенного загрязнения на иммунный статус и параметры окислительного стресса в печени скорпены Scorpaena porcus, обитающей в прибрежных водах Черного моря - Силкина, Н.И.; Микряков, Д.В.; Микряков, В.Р.; Руднева, И.И. (Гидробиологический журнал, 2014)
Приведены материалы исследования антимикробных свойств сыворотки крови, содержания иммунных комплексов и продуктов перекисного окисления липидов у скорпены Scorpaena porсus, обитающей в акваториях Черного моря с разным уровнем антропогенного загрязнения. Наведено результати досліджень антимікробних властивостей сироватки крові, вмісту імунних комплексів і продуктів перекисного окиснення ліпідів у скорпени (Scorpaena porсus) з акваторій Чорного моря з різним рівнем антропогенного забруднення. Показано залежність досліджених показників від місця існування риб. Antimicrobial properties of blood serum and content of immune complexes and lipid peroxidation products have been analyzed in the scorpion fish (Scorpaena porñus) from water areas of the Black Sea with different level of anthropogenic pollution. Considered parameters were shown to depend on the fish habitats.