Спадок війни: політико-правове становище репатріантів у повоєнному радянському суспільстві - Пастушенко, Т.В. (Український історичний журнал, 2010)
У статті розглядається становище колишніх остарбайтерів та військовополонених у повоєнному радянському суспільстві на прикладі репатріантів-киян. Функціонування радянської системи нагляду і політичного
контролю та шляхи пристосування до неї простежуються через вивчення
процедури отримання дозволів на проживання в Києві або пошук інших способів легалізації становища репатріантів у столиці УРСР. In given article the status of former Ostarbeiters and Prisoners of War in
post-war Soviet society is studied on the example of repatriates in Kyiv. The
functioning of Soviet system of supervision and political control and their ways
of adaptation is researched through exploring of the procedure of getting the
permissions to live in Kyiv and other methods of legalization of repatriates in
the capital city of Ukraine.