Польська аристократія у суспільному житті Правобережної України після поділів Речі Посполитої - Павлюк, В.В. (Український історичний журнал, 2010)
Автор доводить, що польська аристократія наприкінці ХVІІІ – у першій третині ХІХ ст., маючи значний вплив у реґіоні, намагалася відновити втрачену самостійність у вирішенні питань державного значення шляхом активної участі у суспільно-політичному, економічному, освітньому та релігійному житті Правобережної України. The author argues that the Polish nobility in the late eighteenth – the
early nineteenth century, having considerable influence in the region trying to
restore the lost independence in matters of national importance through active
participation in social, political, economic, educational and religious life of the
Right Bank Ukraine.