Фізіолого-біохімічний стан окуня річкового Perca fluviatilis за різних умов зимівлі - Причепа, М.В.; Потрохов, О.С. (Гидробиологический журнал, 2014)
Вивчено роль кортизолу у регуляції стресових реакцій організму окуня річкового з різних популяцій у зимовий період. Показано, що у риб цей гормон на фізіолого-біохімічному рівні активно сприяє перебігу процесів адаптації до несприятливих умов середовища. Показано участие кортизола в регуляции стрессовых реакций организма окуня речного из разных популяций в зимний период. Установлено, что этот гормон на физиолого-биохимическом уровне способствует протеканию адаптивных процессов у рыб при воздействии неблагоприятных условий среды. Paper deals with role of cortisol in regulation of stress reactions of perch from different populations in winter. The hormone was shown to promote adaptation processes in fish at physiological and biochemical levels under the impact of unfavorable environmental factors.