Сезонні орнітологічні особливості території Ботієвського вітропарку (Запорізька область) за результатами спостережень у весняні періоди 2013-2014 років - Горлов, П.І.; Сіохін, В.Д.; Долинний, В.І.; Сидоренко, А.І. (Бранта: Cборник научных трудов Азово-Черноморской орнитологической станции, 2014)
Дослідження проводилися в Запорізькій області на території Ботієвської вітроенергетичної станції, а також на прилеглих водоймах. Експедиційні виїзди здійснено у весняні періоди 2013-2014 років. Всього за 36 днів зібрано матеріал з 217 годин реєстрацій на пункті спостережень. Протяжність автомобільних обліків склала 505 км. Використано 2 автомобілі і 3 спостерігача. У весняний період за ретроспективними і сучасними даними в регіоні достовірно відзначено 229 видів птахів, а безпосередньо в зоні Ботієвської ВЕС близько 115 видів. У 2013-2014 роках нами зареєстровано 63 види. У 2013 році загальна чисельність зареєстрованих 52 видів птахів склала 19741 ос., з яких 7921 ос. (40,1%) знаходилися в межах вітропарку і 11820 ос. (59,9%) - на прилеглих ділянках (Ботієвські риборозплідні ставки та Тубальский лиман). У 2014 році також зареєстровано 52 види птахів загальною чисельністю 10572 ос., з яких 6708 ос. (63,5%) спостерігалися на ділянці Ботієвської ВЕС, і 3867 ос. (36,5%) - на прилеглих водоймах. Найчисельнішими на ділянці ВЕС були брижач, грак, мартин середземноморський, а на Тубальскому лимані і Ботієвських ставках домінували брижач, чирянка велика і галагаз. Видове розмаїття птахів за весь період спостережень характеризується 27-37 видами в межах ділянки ВЕС, 32-34 видами на прилеглих водоймах. У березні в обидва сезони переважали північний, північно-східний і східний напрямок прольоту (80,4% від усіх зареєстрованих мігрантів в 2013 році і 63,4% - у 2014 році). У квітні 2013 близько 94% птахів мігрувало в нетиповому для транзитних мігрантів південно-західному напрямку, а в 2014 році 79,2% птахів летіли в північних, північно-східних і східних напрямках. Більшість птахів (близько 98%) використовувала безпечні висоти до 50 м. Для оцінки впливу інфраструктури Ботієвської ВЕС на птахів була застосована нова методика. Результати оцінки дозволяють стверджувати, що рівень негативного впливу вітропарку на птахів низький. Исследования проводились в Запорожской области на территории Ботиевской ветроэнергетической станции, а также на прилегающих водоемах. Экспедиционные выезды были осуществлены в весенние периоды 2013-2014 годов. Всего за 36 дней собран материал за 217 часов регистраций на пункте наблюдений. Автомобильные учеты имели протяженность 505км. Было использовано 2 автомобиля и 3 наблюдателя. В весенний период по ретроспективным и современным данным в регионе достоверно отмечено 229 видов птиц, а непосредственно в зоне Ботиевской ВЭС около 115 видов. В 2013-2014 годах нами были зарегистрированы 63 вида. В 2013 году общая численность зарегистрированных 52 видов птиц составила 19.741 ос., из которых 7.921 ос. (40,1%) находились в пределах ветропарка и 11.820 ос. (59,9%) – на прилегающих участках (Ботиевские рыборазводные ставки и Тубальский лиман). В 2014 году также зарегистрировано 52 вида птиц общей численностью 10.572 ос., из которых 6.708 ос. (63,5%) наблюдались на площадке Ботиевской ВЭС, и 3.867 ос. (36,5%) на прилегающих водоемах. Самыми многочисленными на площадке ВЭС были турухтан, грач, чайка черноголовая, а на Тубальском лимане и Ботиевских ставках доминировали турухтан, чирок-трескунок и пеганка. Видовое разнообразие птиц за весь период наблюдений характеризуется 27-37 видами в пределах площадки ВЭС, 32-34 видами на прилегающих водоемах. В марте в оба сезона преобладали северное, северо-восточное и восточное направления пролета (80,4% от всех зарегистрированных мигрантов в 2013 году и 63,4% – в 2014 году). В апреле 2013 года около 94% птиц мигрировало в нетипичном для транзитных мигрантов юго-западном направлении, а в 2014 году 79,2% птиц летели в северных, северо-восточных и восточных направлениях. Большинство птиц (около 98%) использовала безопасные высоты до 50 м. Для оценки влияния инфраструктуры Ботиевской ВЭС на птиц была применена новая методика. Результаты оценки позволяют утверждать, что уровень негативного влияния ветропарка на птиц низкий. The studies were conducted in Zaporizhia region at the Botiyevo wind farm and in the adjacent wetlands. The expeditions were carried out in spring 2013 and 2014. During 36 days (217 hours) the information has been collecting at the observation points. The car counts had the length of 505 km, 2 cars and 3 observers were involved. In the spring season 229 species of birds were marked in the region according to the retrospective and current data. 115 species of them were registered at the Botiyevo wind farm. But in 2013-2014 only 63 species were recorded. In 2013 the total number of birds (52 species) consisted of 19741 inds., 7921 inds. of them (40.1%) were at the Botiyevo wind farm and 11820 inds. (59.9%) in the adjacent areas of high biodiversity (Botiyevo ponds and Tubalskyy Liman). In 2014 the total number of birds (52 species, too) consisted of 10572 inds., 6708 inds. of them (63.5%) were observed at the Botiyevo wind farm and 3867 inds. (36.5%) in the adjacent wetlands. The most numerous birds were Ruff, Rook and Mediterranean Gull. Ruff, Garganey and Shelduck dominated on the Tubalskyy Liman and Botiyevo ponds. The diversity of birds is characterized by 27-37 species registered at the wind farm area and 32-34 species in the adjacent wetlands. In March 2013 and 2014 the north, northeast and northwest directions of migration prevailed. In these directions 80.4% of birds in 2013 and 63.4% in 2014 were registered. In April 2013 about 94% of the birds migrated in south-west direction which was untypical for transit migrants. In 2014 79.2% of the birds were flying in the north, north-east and east directions. Most of the birds (about 98%) were flying at the altitude up to 50 m which is safe for them. The new method of the assessment of the impact on birds was applied. The results of the assessment allow to affirm that the level of negative impact of the wind farm on birds is low.