Вітрові електростанції і кажани на півдні Херсонської області - Селюніна, З.В. (Бранта: Cборник научных трудов Азово-Черноморской орнитологической станции, 2014)
Вітрова електроенергетика - альтернативний вид енергетики. При всіх перевагах цього виду енергетики, вона має і деякі екологічно негативні моменти, серед яких шумове забруднення і пряма загроза аерофауні: птахам, рукокрилим, комахам. Важливим завданням є раціональне співвідношення переваг та ризиків використання цього виду енергетики. Північно-західне Причорномор'я - перспективна територія для використання енергії вітру. Сучасна хіроптерофауна цього регіону налічує 12 видів кажанів. З них звичайними є - 8 видів. З них - 2-3 види осілі, решта зустрічаються під час сезонних міграцій. На узбережжі, де доцільно розміщувати вітрові електростанції, міграція рукокрилих виражена слабко. Осілі ж види прив'язані переважно до антропогенних біотопів. Згідно з спостереженнями на діючих ВЕС випадки загибелі кажанів в регіоні не встановлені. Встановлення науково обґрунтованого сезонного та добового режиму роботи ВЕС може практично повністю виключити випадки загибелі тварин. Ветровая электроэнергетика – альтернативный вид энергетики. При всех преимуществах этого вида энергетики, она имеет и некоторые экологически негативные моменты, среди которых шумовое загрязнение и прямая угроза аэрофауне: птицам, рукокрылым, насекомым. Важная задача – рационально соотнести преимущества и риски использования этого вида энергетики. Северо-западное Причерноморье – перспективная территория для использования энергии ветра. Современная хироптерофауна этого региона насчитывает 12 видов летучих мышей. Из них обычными являются – 8 видов. Из них – 2-3 вида оседлые, остальные встречаются во время сезонных миграций. На побережье, где целесообразно размещать ветровые электростанции, миграция рукокрылых выражена слабо. Оседлые же виды привязаны преимущественно к антропогенным биотопам. По наблюдениям за действующими ВЕС случаи гибели летучих мышей в регионе не установлены. Установление научно обоснованного сезонного и суточного режима работы ВЕС может практически полностью исключить случаи гибели животных. Wind power generation - an alternative form of energy. With all the advantages of this type of energy, it also has some negative aspects of environmentally among which noise pollution and direct threat aerofaune: birds, bats, insects. Important task - to rationally to relate advantages and risks of using this type of energy. Northwestern Black Sea region - perspective area for the use of wind energy. Modern hiroptofauna this region has 12 species of bats. Of them are common - 8 species. Of them - 2-3 resident species, other species are found during seasonal migrations. On the coast, where it is expedient to place wind power bat migration is poorly expressed. Settlers Transient species are tied mainly to anthropogenic habitats. Observations existing wind power plants in the region cases of death bats are not installed. Establishment of science-based seasonal and diurnal mode WPP can practically exclude cases of death of animals.