Аналіз можливого впливу будівництва вітрових електростанцій на степові екосистеми та зміни клімату - Василюк, О.В.; Кривохижа, М.В. (Бранта: Cборник научных трудов Азово-Черноморской орнитологической станции, 2014)
Спорудження вітроелектростанцій (ВЕС) на природних територіях часто призводить до знищення цінних степових ділянок, що супроводжується вивільненням депонованих у ґрунті СО₂ та інших парникових газів. При проектуванні ВЕС вплив на клімат найчастіше ігнорується. Особливо негативний вплив на навколишнє середовище позначається при розміщенні вітропарків на ділянках цілинних степів. Ми рекомендуємо мінімізувати шкоду, що наноситься степовим екосистемам при будівництві ВЕС, проектуючи їх у межах агроландшафтів. Вважаємо за необхідне розробити методику обчислення обсягу парникових газів і встановити граничні показники викиду СО₂ для мінімізації впливу на степові екосистеми і клімат при виробництві енергії на вітроелектростанціях. ооружение ветроэлектростанций (ВЭС) на природных территориях часто приводит к уничтожению ценных степных участков, что сопровождается высвобождением депонированных в почве СО₂ и других парниковых газов. При проектировании ВЭС влияние на климат чаще всего игнорируется. Особенно негативное влияние на окружающую среду сказывается при размещении ветропарков на участках целинных степей. Мы рекомендуем минимизировать вред, наносимый степным экосистемам при строительстве ВЭС, проектируя их в пределах агроландшафтов. Считаем необходимым разработать методику вычисления объема парниковых газов и установить предельные показатели выброса СО₂ для минимизации влияния на степные экосистемы и климат при производстве энергии на ветроэлектростанциях. Wind power stations building often leads to the natural steppe areas destruction. It may be accompanied by release of deposited in soil greenhouse gases. Designing of wind power plants often ignore probable climate influence, while the most important stage is location selection for wind farm development. We recommend to minimize harm on steppe ecosystems by wind farm placing within agricultural landscapes. We consider, it necessary to develop a methodology for calculating the volume of greenhouse gases and limit values for СО₂ emissions for energy produced on wind power plants, for assigning to this energy “green” status.