Загальні риси й особливості підготовки педагогічних кадрів в університетах України у ХІХ – на початку ХХ ст. - Павко, А.І. (Український історичний журнал, 2010)
У статті на основі вивчення різноманітних джерел, документальних
видань, тогочасних історико-педагогічних праць розкрито загальні риси й
особливості підготовки педагогічних кадрів у класичних університетах
України в імперську добу. Зокрема, висвітлено формування теоретичних
та організаційно-практичних засад вищої педагогічної освіти на території
України у XIX – на початку XX ст., узагальнено сутність і визначено
хронологічні межі провідних тенденцій становлення й розвитку університетської педагогічної освіти. The article based on the researching of various sources, documentary editions,
historical and contemporary historical-pedagogical works, disclose common
features and peculiarities of teaching staff training in classical Ukrainian
universities in imperial’s day. In particular, it is made the formation of theoretical
and organize-practical bases of higher pedagogical Ukrainian education
in the 19th – early 20th century clean, generalized the nature and defined the
chronological limits of the formation leading and development trends of university
teacher education in imperial times.