Іван Крип’якевич – ініціатор співпраці галицьких дослідників із ВУАН - Гошко, Т.Д. (Український історичний журнал, 2010)
У 1928 р. Іван Крип’якевич надіслав Михайлові Грушевському записку, в якій виклав широку програму співробітництва галицьких дослідників із ВУАН у царині історичних наук (документ публікується у статті). Передісторія цього проекту, його зміст та спроби реалізації розглянуті на тлі історії співпраці Історичної секції ВУАН із західноукраїнськими вченими. Унаслідок репресій початку 1930-х рр. більшу частину намірів І.Крип’якевича та М.Грушевського, зокрема ідею створення галицької групи вчених у системі ВУАН, так і не було реалізовано. In 1928 Ivan Krypiakevych sent a note to Mykhailo Hrushevs’kyi, in which he state the broad cooperation program of collaboration between Galician researchers and AUAS in the field of historical sciences (document published in the article). Prehistory of this project, its content and implementation attempts are examined against the background of the history of cooperation between the AUAS Historical Section and western-Ukrainian scientists. As a result of repression in early 1930s most of I.Krypiakevych and M.Hrushevs’kyi intentions, in particular, the idea of Galician research group in the AUAS system, were never implemented.