Соціальна історія СРСР в американській історіографії: теоретичні дискусії 1980–2000-х рр. - Лаас, Н.О. (Український історичний журнал, 2010)
На прикладі теоретичних дискусій 1980–2000-х рр. розглядаються дослідницькі стратегії та методологія вивчення соціальної історії СРСР в американській історіографії. Особливу увагу приділено обговоренню проекту соціально-історичних студій, запропонованому американською дослідницею Ш.Фіцпатрик. The research strategies and methodology for studying social history of the USSR in American historiography are considered by giving an example of 1980– 2000’s theoretical discussions. Special attention is paid to discussing the project of socio-historical schools proposed by American researcher Sh.Fitzpatrick.