«Topographia civitatis Leopolitanae» Іоганна Алембека початку XVII ст. як джерело з історії Львова: коґнітивна рамка, наративні стратегії - Осіпян, О.Л. (Український історичний журнал, 2010)
«Опис міста Львова» був створений місцевим аптекарем Іоганном
Алембеком (Альнпеком) і опублікований у шостому томі атласу Ґеорґа
Брауна «Civitates orbis terrarum» (Кельн, 1572–1617 рр.). Повна ориґінальна
версія твору під назвою «Topographia civitatis Leopolitanae» була написана
автором між 1603 і 1605 рр. Задля аналізу коґнітивної рамки та наративних стратегій І.Алембека було досліджено його зв’язки й кореспонденцію з європейськими гуманістами, такими, як Георгій Доуза та Юстус Ліпсіус. Також було взято до уваги його освіту (1591 р. навчався у Падуанському
університеті) та склад приватної книгозбірні, в якій переважали латиномовні твори античних авторів. Description of the city of L’viv or Leopolis was written by the local apothecary
Johannes Alembek (Alnpekius) and published in the sixth volume of the
Georg Braun’s atlas «Civitates orbis terrarum» (Köln, 1572–1617). The full
original version was written between 1603 and 1605 under the title «Topographia
civitatis Leopolitanae». To analyse J.Alembek’s cognitive frame and narrative
strategies I investigated his personal links and correspondence with the famous
European humanists such as Georgius Dousa and Justus Lipsius. I also took
into consideration his education – J.Alembek graduated from the University of
Padua in 1591 – and the contents of his private library where the ancient writings in the Latin predominated.