Функции протагониста в повести "Шапка" В. Войновича - Забияка, И.В. (Русская литература. Исследования, 2013)
На основании теорий Ю. Лотмана, А.-Ж. Греймаса, Э.М. Форстера о функциях и типах характеров проанализирована повесть «Шапка» В. Войновича. Обозначены функции протагониста-действователя: формирование сюжета и персонажной системы. Определен тип характера главного действующего лица и авторская мотивация такого типа. На основі теорій Ю. Лотмана, А.-Ж.Греймаса, Е.М. Форстера про функції та типи характерів проаналізована повість «Шапка» В. Войновича. Сформульовано функції протагоніста-діяча: формування сюжету і системи персонажів. Визначено тип характеру головної дійової особи і авторська мотивація такого типу. On the bases of the theories by Y.Lotman, A.J.Greimas, E.M. Forsterabout the functions and types of characters in the novel "Shapka" by V. Vojnovich is analyzed. The functions of the protagonist are named. It forms the plot and the characters system. The type of protagonist’s character and author’s motivation of this type is studied.