Натурні дослідження у Софії Київській: декларації та реалії - Архипова, Є.І. (Український історичний журнал, 2010)
Статтю присвячено критиці реконструкції центральної частини князівського портрета XI ст. на західній стіні Софійського собору в Києві,
яка, за однією з останніх версій, була нібито прикрашена мармуровим облицюванням аналогічно композиції над Імператорськими дверима у храмі Св.Софії в Константинополі. The reconstruction by Dr. N.Nikitenko of the central part of princely
portrait of the 11th century on the western wall of the St.Sophia cathedral
in Kyiv is criticized in the paper. According to Dr. N.Nikitenko the wall was
supposedly decorated by marble revetment like a panel above the Imperial
entrance of the St.Sophia in Constantinople.