Бюрократичний інтелект на службі в губернському управлінні ХVІІІ ст. (примус до творчості) - Лукашевич, О.А. (Український історичний журнал, 2010)
Статтю присвячено вивченню інтелектуального потенціалу губернського чиновництва ХVІІІ ст. Автор на великому історико-літературному матеріалі показав, що бюрократична система управління примушувала провінційних державних службовців до творчості. Проте результати їх досліджень не завжди застосовувалися на практиці. This article is dedicated to the research of the ХVІІІ-century province officials intellectual potential. Using great historical and literary material author showed that government bureaucratic system compelled creation from the provincial state servants. However, the results of their researches are not always applied in practice.