Феноменологическое моделирование магнитного порядка в гранулярной наноструктуре на основе результатов ЭСР - эксперимента - Багмут, Т.В. (Інститут радіофізики і електроніки ім. А.Я. Усикова НАН України, 2008)
Представлена феноменологическая модель, описывающая явление ферромагнитного резонанса (ФМР) в гранулярной
магнитной наноструктуре, на примере исследования магнитных свойств - аморфной двуокиси кремния с наночастицами кобальта (SiO2)100-хCoх/GaAs в широкой области концентраций кобальта (х = 20, 30, 45, 49, 54, 63, 75 и 85% Со). Показано, что в
гранулярной наноструктуре могут формироваться магнитные кластеры, форма которых зависит от концентрации магнетика. Подана феноменологічна модель, яка описує явище феромагнітного резонансу (ФМР) в гранулярній магнітній наноструктур, на прикладі дослідження магнітних властивостей – аморфної двоокисі кремнію з наночастками кобальту (SiO2)100-хCoх/GaAs в широкій області концентрацій кобальту (х = 20, 30, 45, 49, 54, 63, 75 и 85% Со). Показано, що в гранулярній наноструктурі можуть формуватися магнітні кластери, форма яких залежить від концентрації магнетика. The phenomenological model describing the phenomenon of ferromagnetic resonance (FMR) in granular magnetic nanostructure is submitted. The model is verified on the example of study of magnetic properties of nanostructure amorphous dioxide of silicon with nanoparticles cobalt (SiO2) 100-хCoх/GaAs in the wide area of Co - concentration (х = 20, 30, 45, 49, 54, 63, 75 and 85% Co). It is shown, that magnetic clusters having the shape depended on the Co – concentration can be formed in granular nanostructure.