Чистки студентського складу вищих навчальних закладів радянської України (1920-ті рр.) - Рябченко, О.Л. (Український історичний журнал, 2010)
У статті на основі широкого кола джерел аналізуються чистки студентського складу вишів України протягом 1920-х рр. Показано характерні
для цього періоду стилі поведінки «своєї» і «чужої» молоді, методи протистояння безпідставним звинуваченням. Робиться висновок, що головним
призначенням чисток було не стільки позбавлення від «соціально-ворожих
елементів», як моральний пресинґ і виховання безініціативних та відданих системі будівничих «нового суспільства». In the article purges among the students of higher educational establishment of Ukraine
in 1920s are analyzed on the basis of a wide range of sources. The typical ways of behavior
for that time such as «close youth» and «hostile youth» as well as the methods of resisting
the unsubstantiated incriminations are demonstrated. A conclusion is drawn that the main
aim of the purges was not the deliverance from «socially hostile elements», but a moral
pressing and upbringing of uninitiative but devoted builders of the new society.