Стан, проблеми та перспективи досліджень зі всесвітньої історії в Україні - Віднянський, С.В. (Український історичний журнал, 2010)
У статті розглядаються основні проблеми й перспективи досліджень
зі всесвітньої історії у незалежній Україні як актуальне завдання і важливий напрям розвитку вітчизняної історичної науки. Зокрема, виділяються
нові тенденції та позитивні зрушення щодо наукового рівня й тематичної
спрямованості вивчення українськими науковцями проблем всесвітньої історії та міжнародних відносин, заснування нових спеціалізованих науково-дослідницьких центрів, фахових часописів та інших інституційно-організаційних форм розвитку досліджень з актуальних питань всесвітньої історії. The basic world history research problems in the independent Ukraine are examined
as an actual task and important direction of the domestic historical science
development. Specifically, it has been marked the new tendencies and positive
changes in a thematic orientation and scientific level of the world history problems
and international relations research conducted by Ukrainian scientists, creation of
the new specialized research centres, scientific editions and other institutional and
organizational forms of development of the world history live issues research.