«Білий кентавр українського козацтва»: до проблеми міфологізації образу гетьмана Павла Скоропадського - Пиріг, Р.Я. (Український історичний журнал, 2010)
Предметно аналізується нетиповий для сучасної російської історіографії підхід до висвітлення постаті останнього українського гетьмана
П.Скоропадського та публікації його мемуарної спадщини. Доводиться, що
надмірна ґлорифікація визначної особи призводить до творення нових міфів
та деперсоніфікації історичного процесу. The article analyses substantially the approach to the coverage of the figure
of the last Ukrainian hetman Pavlo Skoropadsky and publication of his memoir
heritage, which is atypical for modern Russian historiography. It is proved that
the excessive glorification of celebrity personality leads to the creation of new
myths and historical process depersonification.