Інтелектуальний простір Хрисанфа Ящуржинського (1852–1923 рр.) - Силка, О.З.; Синявська, Л.І. (Український історичний журнал, 2010)
У статті на основі широкого фактичного матеріалу висвітлено основні
віхи життя та науково-громадської діяльності українського етнографа,
археолога та краєзнавця Хрисанфа Петровича Ящуржинського, його роботу в навчальних закладах Криму, а також у наукових товариствах, у
тому числі в Таврійській ученій архівній комісії, Історико-філологічному
товаристві при Новоросійському університеті та ін. Based on wide actual material article discusses main milestones of life and
science society activity of Ukrainian ethnographer, archaeologist and regional
ethnographer Khrysanf Petrovych Yashchurzhyns’kyi, his work in Crimean
educational institutions and also in scientific communities (including Taurian
student archival Commission, Historical Philological Society at the Novorossiysk University and others).