Брати Лифарі та агентурна розробка ДПУ УСРР «Артисти» - Курінна, М.А. (Український історичний журнал, 2010)
У статті висвітлено вірогідні причини тривалого ігнорування у СРСР
творчої діяльності видатного французького балетмейстера українського
походження Сергія Михайловича Лифаря. Реконструюється хід агентурної
розробки ДПУ УСРР «Артисти», фігурантами якої були молодший брат
С.Лифаря – військовий льотчик Леонід Лифар, а також їхні батьки, що мешкали у Києві. In the article reliable reasons of the long ignoring are reflected by the
soviet system of creative activity of the prominent French ballet-master of
the Ukrainian origin – Serge Lifar. Direct connection is set between the last
and by secret-service development of GPU USSR 30th («Artists»), main hero
of which was become by the brother of Serge Lifar – military pilot Leonid Lifar.