Козацтво Правобережної України в міжнародних відносинах під час Північної війни 1700–1721 рр. - Чухліб, Т.В. (Український історичний журнал, 2011)
У статті розкривається міжнародно-політичний статус Правобережної України у зв’язку з дипломатією та бойовими діями Московського царства, Шведського королівства, Речі Посполитої та Османської імперії на початку XVIII ст. В обмін на невтручання Польщі та її впливових європейських союзників у протистояння між Росією й Туреччиною за Молдавію, Причорномор’я та Приазов’я цар Петро І і султан Агмед ІІІ віддали більшу частину України під владу польського короля Авґуста ІІ Сильного. Козацтво Правобережжя чинило збройний спротив планам міжнародної дипломатії та намагалося возз’єднатися з Лівобережною Україною. Особлива увага звертається на політику щодо Правобережжя гетьманського уряду П.Орлика. The article disclose the international-political status of Right-bank Ukraine in connection with diplomacy and hostilities of Muscovy, the Swedish Kingdom, Rzeczpospolita and the Ottoman Empire at the beginning of XVIII century. In exchange for non-intervention of Poland and its influential European allies in confrontation between Russia and Turkey for Moldova, Black Sea and Azov Sea Areas, tsar Peter I and sultan Ahmed III gave the most part of Ukraine under the reign of the Polish king August II Strong. The Cossacks of Right-bank Ukraine put up an armed resistance to plans of international diplomacy and aspired to reunification with Left-bank Ukraine. Special attention is paid to the politics of hetman’s Pylyp Orlyk government concerning Right-bank Ukraine.