Возбуждение колебаний шепчущей галереи в анизотропном шаре, расположенном в поле волноводного излучателя - Кириченко, А.Я.; Когут, А.Е. (Інститут радіофізики і електроніки ім. А.Я. Усикова НАН України, 2008)
Экспериментально изучены возможности и особенности возбуждения колебаний шепчущей галереи в лейкосапфировом резонаторе в форме шара, расположенном в поле волноводного излучателя. Определены условия наиболее эффективного возбуждения шарового резонатора, содержащего одну ось анизотропии. Експериментально вивчено можливості та особливості збудження коливань шепочучої галереї в лейкосапфіровому резонаторі у вигляді кулі, яка розташована в полі хвиле водного випромінювача. Визначені умови найбільш ефективного збудження кульового резонатора, що містить одну вісь анізотропії. The opportunities and peculiarities of excitation of the whispering gallery modes in the sapphire resonator as the ball located in a field of a waveguide source of radiation are experimentally investigated. Conditions of the most effective excitation of the ball resonator containing single axis of anisotropy are determined.