21 лютого 1948 р. в історії сталінського терору - Вронська, Т.В. (Український історичний журнал, 2011)
У статті аналізуються причини та наслідки чергового сплеску сталінського терору, санкціонованого нормативно-правовими актами, виданими одного дня – 21 лютого 1948 р. На основі документів, виявлених в архівах Російської Федерації та України, розглядаються протиправні новації радянської влади у карально-репресивній практиці, зокрема, повторне засудження широкого кола осіб, які вже відбули покарання за політичними обвинуваченнями; затримання чи переведення до новостворених особливих таборів ҐУЛАҐ тих, хто був зарахований до числа «особливо небезпечних державних злочинців». The article analyses causes and effects of the another surge of Stalin’s terror approved by regulations (issued on the same day – February 21, 1948). Considered upon these documents exposed in the archives of Russian Federation and Ukraine the unlawful novations of soviet power in the punitive repressive practice. Practice, in particular repeat conviction of wide range of people served a term for the political prosecution, detention or transfer people listed as «specially dangerous national offenders» to newly built special camps GULAG.