Прикордонне та регіональне співробітництво між Україною й Румунією з питань національних меншин - Рендюк, Т.Г. (Український історичний журнал, 2011)
У статті розкривається процес становлення та особливості українсько-румунського співробітництва в усіх сферах на рівні прикордонних адміністративно-територіальних одиниць нашої країни та Румунії. Окремо акцентується на ролі «Карпатського єврорегіону» та єврорегіонів «Верхній Прут» і «Нижній Дунай» в оптимізації міжетнічних стосунків у прикордонних районах і збереженні етнічної ідентичності української меншини в Румунії та румунської – в Україні. The article deals with the process of formation and characteristics of the Ukrainian- Romanian cooperation in the cultural sphere at the level of cross-border administrative- territorial units of Ukraine and Romania. Separately, focuses on the role of the «Carpathian Euroregion» and the Euro-regions «Upper Prut» and «Lower Danube» in the optimization of inter-ethnic relations in the border regions and the preservation of ethnic identity of the Ukrainian minority in Romania, and the Romanian minority in Ukraine.