Дослідження з проблематики всесвітньої історії у сучасній Україні - Кудряченко, А.І. (Український історичний журнал, 2011)
У статті розглядаються питання, пов’язані з актуалізацією проблематики
досліджень зі всесвітньої історії, з’ясовано резерви, які слід задіяти для поліпшення існуючого становища, подано визначення змістового наповнення, кількісних та якісних показників пройденого дослідниками за період суверенного
розвитку нашої країни шляху. Автор аналізує наукові пріоритети поглибленого вивчення вітчизняними істориками минулого й сьогодення навколишнього світу, а також складові розвитку національної історіографії в контексті
імперативів сучасної світової історичної думки. The article discusses the issue related to actualization of world history researchers’
problems. Reserves are explicated that should be brought into play to improve
existing situation. Produced in the article are semantic content determinations,
quantitative and qualitative indexes of the way passed by researchers during
our country sovereign development period. Author analyses scientific priorities of
thorough study of surrounding world’s past and present by Soviet historians and the
components of national historiography development in connection of imperatives of
modern world historical thought.