Інститут «старини» у Великому князівстві Литовському (аналіз матеріалів Литовської метрики) - Ващук, Д.П. (Український історичний журнал, 2011)
Головну увагу у публікації зосереджено на джерелах Литовської метрики,
які висвітлюють функціонування інституту «старини» у Великому князівстві Литовському. Зокрема, здійснено короткий історіографічний огляд та
проаналізовано групу джерел публічно-правового характеру. До останніх належать: листи/грамоти, привілеї, підтвердження, вольності (відпущення),
оренди, дипломатичні акти. Крім цього, розглянуто акти судової документації: справа, відстрочення справи, оповідання/пильність, вирок/декрет/ухвала. Джерелознавчий аналіз свідчить про наявність у розглянутій группі
джерел прямих чи опосередкованих звернень до інституту «старини». The main attention in the article is paid to the documents from Lithuanian
Metrica concerning the functioning of the institute of “staryna” [old times] in
the Grand Duchy of Lithuania. A short historiographical review and analysis
of the group of public nature sources were made in particular. The following
documents belong to the group of the public nature sources: lists/charters [lyst/
hramota], privileges, confirmations, liberties documents [vol’nost’], lease agreements
and diplomatic acts. The judicial documents represented by cases [sprava],
adjournment of cases, sentences [vyrok/dekret/ukhvala] were studied too.
The source study analysis shows that the examined groups of public and judicial
documents contain direct or indirect appeals to the institute of “staryna”.