Вплив Чорнобильської катастрофи на трансформаційні процеси у суспільстві (до 25-річчя трагічних подій) - Барановська, Н.П. (Український історичний журнал, 2011)
Уперше в українській історіографії узагальнено й проаналізовано деякі
процеси змін у суспільному житті, породжені епохальною подією ХХ ст. –
аварією на 4-му енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції, яка
переросла у техногенну катастрофу та суспільно-політичну трагедію українського народу. Розглянуто зміни в адміністративно-територіальній організації, способі життя, ментальності та культурних проявах постраждалого населення. For the first time in Ukrainian historiography some changes in social life are
summed up and analyzed, which are caused by epochal incident of XX, the accident
on the 4th Unit of Chornobyl’ Nuclear Power Plant, with becoming the technological
disaster and social-political tragedy of Ukrainian society. The changes of victim
people in administrative-territorial organization, lifestyle, mentality and cultural
expressions were viewed.