Князі-ізгої та удільна роздробленість на Русі - Котляр, М.Ф. (Український історичний журнал, 2011)
В історичній літературі князями-ізгоями називають членів дому Рюриковичів,
котрі або втратили свої волості, або були обділені землею старшими князями, своїми дядьками. На думку автора статті, боротьба ізгоїв за «отчини» – батьківські землі, які вони прагнули одержати у спадщину, була
однією з причин настання удільної роздробленості на Русі. Historical literature names the members of Rurikid Royalty the outlaw princes that
either lost their volosts or were deprived of acres by elder princes, their uncles. The
author means that the outlaws struggle for fatherland, they wanted to inherit, was
one of the reasons of occurrence of the demesnial disintegration of Rus’.