Шлях до незалежності: громадські рухи й суспільні настрої в УРСР другої половини 1980-х рр. - Даниленко, В.М.; Смольніцька, М.К. (Український історичний журнал, 2011)
У статті аналізуються проблеми, які хвилювали українське суспільство в другій половині 1980-х рр., напередодні проголошення незалежності. Відстежуються прояви громадянської активності, зафіксовані радянськими органами безпеки у середовищі різних соціальних груп і верств населення. The article analyses the problems, those Ukrainian society worried about on the eve of the independence declaration in the second half of 1980s. The social activity manifestations are traced, which were registered by soviet security service in the environment of different social groups and society strata.