Серпневий путч 1991 р. та його вплив на партійно-радянську номенклатуру УРСР - Кузьменко, Ю.В. (Український історичний журнал, 2011)
У статті висвітлюється перебіг політичних подій в УРСР другої половини
серпня 1991 р. та реакція перших осіб республіки на дії путчистів. Автор
стверджує, що провал спроби державного перевороту в СРСР вирішальним
чином вплинув на усвідомлення українською партійно-радянською номенклатурою необхідності проголошення незалежності України. Дистанціювання від союзного центру, використання гасел національно-демократичного руху
та досягнення компромісу з його поміркованою частиною дозволило прагматично налаштованій номенклатурі зберегти владні позиції в політичній системі України пострадянської доби. The article looks at the course of political events in the Ukrainian SSR in the second
half of August 1991 and the reaction of the first persons of the republic to the actions
taken by the State Committee of the State of Emergency. The author claims that the
failure of the coup attempt ultimately made the Ukrainian Soviet Party nomenclature
understand the need to proclaim the independence of Ukraine. Being distant from the
Union Centre, using the slogans of the national democratic movement and reaching
compromise with its moderate members let the pragmatic nomenclature keep hold on
power in the political system of post-Soviet Ukraine.