Гетьман в еміграції Пилип Орлик: історико-історіографічний портрет політика - Матях, В.М. (Український історичний журнал, 2011)
У статті робиться спроба представити історико-історіографічний портрет
українського політичного діяча першої половини XVIII ст., гетьмана у вигнанні Пилипа Орлика. На тлі біографічної канви висвітлюється спрямована на відновлення незалежної Української козацької держави політична діяльність цієї непересічної постаті. Особливу увагу звернуто на політико-теоретичну спадщину П.Орлика. The article attempts to offer the historical and historiography portrait of Ukrainian
politician hetman in emigration Pylyp Orlyk in the first half of XVIII. Against the
background of hetmans biography lightening up his political activity, directed at
renewal of Ukrainian Cossack state. Special attention pays for P.Orlyk’s theoretical
political inheritance.