Про ефективність судочинства на Волині (на прикладі роботи Луцького ґродського суду 1598 і 1600 рр.) - Старченко, Н.П. (Український історичний журнал, 2011)
На прикладі роботи Луцького ґродського суду впродовж двох років аналізується ефективність судового процесу у Волинському воєводстві Речі Посполитої
наприкінці XVI ст. Зауважуються елементи судочинства, що перешкоджали
швидкому ухваленню декретів, та виявляються чинники, які сприяли вреґулюванню конфліктів. Робота ґродського суду досліджується з урахуванням шляхетської культури у цілому. I have analyzed the effectiveness of judicial proceedings in Volyn’ palatinate in the
end of XVI century based on two years of Luts’k castle court sessions. I underscore
the elements of law procedure that impeded the speedy enactment of decrees, and
pinpoint the factors that contributed to conflict settlements. When analyzing the work
of castle court, I took into account the particularities of gentry (szlachta) culture.