«Спадкоємці», «власники» та «охоронці» києво-руської спадщини в уявленнях мешканців Гетьманщини другої половини XVII ст. - Затилюк, Я.В. (Український історичний журнал, 2011)
Києво-руська історія дозволяла козацькій еліті визначити зв’язок Війська
Запорозького з новим протектором – московським царем. Після Переяслава у
середовищі козацтва намагалися відшукати і свою причетність до «київської
спадщини», а також до героїв та минулого давньої Русі загалом. З іншого боку,
попри спроби панегіристів гетьманів І.Самойловича й І.Мазепи активно «експлуатувати» києво-руську історію, автори перших козацьких історичних наративів початку XVIIІ ст. повністю від неї відмовляються. Kyiv Rus’ history enabled Cossack elite to trace connections between the Zaporozhian
Host and Moscow tsar, which was chosen to be its new protector. After the treaty of
Pereiaslav, the Cossacks tried to find their own attachment to the “Kyivan heritage”,
its heroes and generally to the Old Rus’ history. However, despite the efforts
by the panegyrists of the hetmans I.Samoilovych and I.Mazepa to exploit the heroes
of the Old Rus’ history, in the beginning of the 18th century, the authors of the first
Cossack historical narratives absolutely ignored them.