Руйнація Успенського собору Києво-Печерської лаври 3 листопада 1941 р. - Кабанець, Є.П. (Український історичний журнал, 2011)
Стаття присвячена одній із найбільш суперечливих проблем історії
України XX ст. – руйнації Успенського собору Києво-Печерської лаври під час
Другої світової війни. На підставі архівних джерел, спогадів сучасників та
оглядів преси розглянуто версії про причетність до цього злочину німецької й
радянської сторін. The article is devoted to one of the most contradictory problems of the newest history
of Ukraine – destruction of the Uspens’kyi cathedral of the Kyiv-Pechers’k Lavra in
the year of the World War II. The article is examined a versions about involvement
to this crime of the German and Soviet sides on the basis of the archived sources,
memories of contemporaries and review of presses.