Генерация высших гармоник в генераторах дифракционного излучения - Курин, В.Г. (Радіофізика та електроніка, 2010)
Показано, что работа исследуемого генератора в режиме генерации 2-й гармоники физически эквивалентна работе генератора на 2-й временной гармонике с последующим усилением сигнала в пространстве взаимодействия этого же прибора. Именно в эффекте усиления и заключено преимущество работы генераторов в режиме генерации, в частности, 2-й гармоники в сравнении с его работой на «чисто» временных (в режиме умножения частоты) или «чисто» пространственных гармониках. Показано, що робота досліджуваного генератора в режимі генерації 2-ї гармоніки фізично еквівалентна роботі генератора на 2-й часовій гармоніці з подальшим підсиленням сигналу в просторі взаємодії цього ж приладу. Саме в ефекті підсилення є перевага роботи генераторів у режимі генерації, зокрема, 2-ї гармоніки порівняно з його роботою на «чисто» часових (у режимі множення частоти) або «чисто» просторових гармоніках. It is shown that the investigated oscillator operating in a 2-nd harmonic oscillating mode is physically equivalent to oscillator operating on the 2-nd time harmonic with the subsequent signal amplification in an interaction space of the same device. The advantage of oscillators operating in the oscillating mode, in particular, a 2-nd harmonic in comparison with its operating on “purely” time harmonic (frequency multiplication mode) or “purely” space ones, is concluded in amplification effect.