Хотинська війна 1621 р. за актовими книгами ЦДІАК України - Страшко, В.В.; Сухих, Л.А. (Український історичний журнал, 2011)
З нагоди 390-ї річниці битви поблизу Хотина автори статті, історики-архівісти, пропонують увазі дослідників комплекс документів, виявлених в актових
книгах ЦДІАК України, які стосуються українських воєводств Речі Посполитої,
передусім Волині, участі місцевої шляхти (щодо якої багато хто продовжує необґрунтовано вживати означення «польська») у складі полку Волинського воєводства у воєнних діях. Встановлено факт оголошення Туреччиною війни Речі
Посполитій восени 1620 р. Започатковано дослідження теми посполитого рушення. Ідеться про татарський напад на Волинь 13–15 вересня та визначено, що він, як і інші дії татар поза Хотином, був частиною турецького плану ведення цієї війни. The article devoted the 390-th anniversary of battle near Khotyn. Authors, archival
historians, offer researches the document package from documental books of
Central State Historical Archive of Ukraine in Kyiv. The Ukrainian provinces of
Rzeczpospolita activity are covered there. Above all Volyn’: the participation of the
local gentry (someone still unfairly calling “polish” now) in the arm of Volyn’ provinces
regiment. The fact of Turkey declaration of war on Rzeczpospolita in autumn 1620
is determined. The research of pospolite ruszenie topic in context of Tatar attack to
Volyn’ on the 13–15 of September was initiated. Moreover, it is determined that other
Tatar activity outside Khotyn was the part of Turkey’s plan of war.