Рекрутація русинів до єзуїтського ордену (остання чверть XVI – середина XVII ст.): на прикладі викладацького складу шкіл в українських землях Польської провінції Товариства Ісуса - Шевченко, Т.М. (Український історичний журнал, 2011)
У статті висвітлюються основні принципи рекрутаційної політики в Товаристві
Ісуса, зокрема її особливості в Польській провінції ордену єзуїтів,
а також показується, як динаміка рекрутування корелювала зі зростанням кількості
єзуїтських фундацій. Дослідження реґіонального походження єзуїтів-учителів в українських землях у цей період підважує усталену думку про нібито суто польський характер Товариства Ісуса та свідчить
про поширення визначення «русин»/«роксолан» на вихідців з усіх реґіонів України-Русі. This article clears up the principles of the recruiting policy in the Society of Jesus,
analyses the recruitment’s peculiarities in the Polish province of the Society, as
well finds out how the dynamics of recruiting has correlated with the dynamics
of the Jesuit foundations. Regional origins’ research of the Jesuit teachers in the
Ukrainian lands disproves a myth about exclusively Polish nature of the Society and
testifies about extending the term “Ruthenus”/ “Roxolanus” to the Jesuits from all
regions of Ukraine-Ruthenia.