Зруйнування Успенського собору Києво-Печерської лаври (3 листопада 1941 р.): версії - Кот, С.І. (Український історичний журнал, 2011)
У статті на основі широкого комплексу джерел розглядаються версії знищення під час Другої світової війни Успенського собору Києво-Печерської лаври.
Автор підсумовує дискусії, які ведуться навколо цього питання впродовж багатьох десятиліть щодо причетності до зруйнування визначної пам’ятки архітектури радянських диверсантів або німецьких окупантів, та обґрунтовує концепцію спільної відповідальності сталінського й нацистського режимів за цей злочин проти української та світової культури. Based on the broad source the versions of the Uspens’kyi Cathedral of the Kyiv-
Pechers’k Laura destruction in the coarse of the World War II are illustrated.
Author summarize discussions concerning the question about participation to this
incident of soviet saboteurs or German occupants, and grounds the conception of
joint responsibility of Stalin and Nazi regime to this crime against Ukrainian and world culture.