Культура и цивилизация в историко-философском контексте - Потапенков, А.В.; Потапенков, М.А. (Кримський науковий центр НАН України і МОН України, 2005)
В работе исследуется взаимодействие понятий "культура" и "цивилизация" в их историко-философском развитии. Самой сложной философской проблемой XXI века является вопрос о моделях развития человеческой истории. Каждый народ должен иметь возможность свободно выбирать такую модель развития, которая для него в наибольшей степени подходит в данных исторических условиях. У статті досліджується взаємодія понять "культура" та "цивілізація" в їх історико-філософському розвитку. Найбільш складною філософською проблемою ХХІ ст. є питання про моделі розвитку людської історії. Кожний народ повинен мати можливість вільно обирати таку модель розвитку, яка йому найбільш відповідає у даних історичних умовах. At the work to explore relation conceptions "culture" and "civilization" in theirs history-philosophical development. At most complicated philosophy problem in the XXI century be occurrence a question about models development men's history. Every people must have an opportunity a free choose such model development, that a largely suit in this history condition to him.