Проблема бідності та соціальні ризики для розвитку України - Антонюк, В.П. (Вісник економічної науки України, 2016)
В статті досліджено сучасні прояви бідності в Україні. Систематизовано її економічні, соціальні, інституціональні причини бідності та проаналізовано нові її чинники, пов’язані з воєнним конфліктом на Сході України. Здійснено аналіз ризиків, обумовлених поширеністю бідності, для формування людського потенціалу і соціально-економічного розвитку країни. Визначено умови та можливі шляхи подолання бідності в контексті євроінтеграційних устремлінь України. В статье исследованы современные формы проявления бедности в Украине. Проведена систематизацию ее экономических, социальных, институциональных причин, проанализированы новые факторы бедности, обусловленные военным конфликтом на Востоке Украины. Сделан анализ рисков, возникающих в следствие распространения бедности для возможностей формирования человеческого потенциала и для факторов экономического роста. Определены условия и возможные пути преодоления бедности в контексте европейской интеграции Украины. In the article the modern forms of poverty displaying are investigational in Ukraine. Systematization of it’s economic, social, institutional reasons is conducted, the analysis of new factors of poverty, conditioned by a military conflict on East of Ukraine is done. The analysis of risks, arising up in investigation of distribution of poverty for possibilities of forming of human potential and for the factors of the economy growing is done. Terms and possible ways of overcoming of poverty are defined in the context of European integration of Ukraine.