Проблеми стратегічного управління соціально-економічним розвитком України з урахуванням процесів децентралізації - Вишневський, О.С. (Вісник економічної науки України, 2016)
У статті визначено проблеми стратегічного управління в Україні. Жодна з класичних функцій стратегічного управління (планування, реалізація, мотивація, контроль) не виконується. Чинне стратегічне планування не враховує сучасні технологічні тренди розвитку, що обумовлює погіршення економічного становища. В умовах децентралізації можливості для консолідації ресурсів зменшуються, натомість система стратегічного управління як інструмент примноження їх ефективного використання не працює. Таким чином доведено, що децентралізація управління має враховувати стратегічний аспект та гармонійно вбудовуватися у стратегічне управління національним розвитком. В статье выявлены проблемы стратегического управления в Украине. Ни одна из классических функций стратегического управления (планирование, реализация, мотивация, контроль) не выполняется. Действующее стратегическое планирование не учитывает современные технологические тренды развития, что обусловливает ухудшение экономического положения. В условиях децентрализации возможности для консолидации ресурсов уменьшаются, однако система стратегического управления как инструмент приумножения их эффективного использования не работает. Таким образом, доказано, что децентрализация управления должна учитывать стратегический аспект и гармонично встраиваться в стратегическое управление национальным развитием. In the article is shown the problems of strategic management in Ukraine. None of the classical functions of strategic management (planning, implementation, motivation, control) is performed. The current strategic plan does not take into account modern technological trends of development, resulting in the deterioration of the economic situation. In the context of decentralization the resource consolidation opportunities are reduced. However, the strategic management system as a tool for enhancement of their effective use is not working. Thus, the decentralization must take into account the strategic dimension and it must harmoniously integrated into the strategic management of national development.