Порівняльний аналіз розвитку інноваційного потенціалу промисловості в регіонах України - Драчук, Ю.З.; Трушкіна, Н.В. (Вісник економічної науки України, 2016)
Одним із основних напрямів реалізації Програми розвитку інвестиційної та інноваційної діяльності в Україні та Національних проектів визнано розвиток публічно-приватного партнерства в промисловості регіонів при залученні різних джерел капітальних інвестицій. У цьому вважається актуальність даного дослідження. Для реалізації масштабних модернізаційних проектів у базових галузях промисловості регіону потребуються значні інвестиційні ресурси, потужним джерелом яких може стати приватний бізнес. На даний час зростає зацікавленість бізнесу до державної підтримки, що дозволяє знизити ризики приватних інвестицій, підвищити надійність інвестиційних проектів для кредитних організацій. Метою статті є порівняльний аналіз розвитку інноваційного потенціалу промисловості з урахуванням регіональних особливостей. Дослідження проведено для 15 регіонів України, де аналіз динаміки основних показників інноваційного та інвестиційного розвитку в обстежених регіонах здійснено з використанням статистичних методів: розрахунку коефіцієнта рангової кореляції Спірмена та тісноти зв’язку між обсягами освоєних капітальних інвестицій і витрат на наукові та науково-технічні роботи. На основі розрахунку лінійного коефіцієнта кореляції Пірсона оцінено рівень лінійної кореляційної залежності між обсягами капітальних інвестицій та реалізованої інноваційної продукції, а також між обсягами фінансування інноваційної діяльності та реалізованої інноваційної продукції на рівні Київської, Закарпатської та Одеської областей. Одним из основных направлений реализации Программы развития инвестиционной и инновационной деятельности в Украине и Национальных проектов определено развитие публично-частного партнерства в промышленности регионов при привлечении разных источников капитальных инвестиций. В этом состоит актуальность данного исследования. Для реализации масштабных модернизационных проектов в базовых отраслях промышленности региона требуются значительные инвестиционные ресурсы, мощным источником которых может стать частный бизнес. В настоящее время растет интерес бизнеса к государственной поддержке, что позволяет снизить риски частных инвестиций, повысить надежность инвестиционных проектов для кредитных организаций. Целью статьи является сравнительный анализ развития инновационного потенциала промышленности с учетом региональных особенностей. Исследование проведено для 15 регионов Украины, где анализ динамики основных показателей инновационного и инвестиционного развития в обследованных регионах осуществлен с использованием статистических методов: расчета коэффициента ранговой корреляции Спирмена и тесноты связи между объемами освоенных капитальных инвестиций и затрат на научные и научно-технические работы. На основе расчета линейного коэффициента корреляции Пирсона оценен уровень линейной корреляционной зависимости между объемами капитальных инвестиций и реализованной инновационной продукции, а также между объемами финансирования инновационной деятельности и реализованной инновационной продукции на уровне Киевской, Закарпатской и Одесской областей. One of the main directions of the Program of investment and innovation development in Ukraine and national projects identified the development of public-private partnerships in industrial regions in attracting different sources of capital investment. This is considered the relevance of the study. For large-scale modernization projects in key sectors of industry in the region are required significant investment resources, a powerful source of which could be a private business. At present, the business is growing interest to state support, thus reducing the risks of private investment, improve the reliability of investment projects for credit institutions. The aim of the article is comparative analysis of the development of innovative potential of the industry from a regional perspective. The study was conducted for the 15 regions of Ukraine, where the analysis of dynamics of the basic indicators of the innovation and investment development in the regions surveyed implemented using statistical methods: calculation of Spearman's rank correlation coefficient and the closeness of the connection between the volumes of assimilated capital investments and the cost of scientific and technical work. On the basis of the calculation of linear Pearson correlation coefficient the level of linear correlation between the amount of capital investments and sales of innovative products, as well as between the amount of financing of innovative activity and sales of innovative products in the Kiev, Zakarpattia and Odessa region level appreciated.