Повышение информативности контроля параметров колебательной системы магнетрона на низком уровне мощности - Гурко, А.А.; Чистяков, К.И. (Радіофізика та електроніка, 2012)
Магнетрон – широко применяемый в радиолокации задающий генератор СВЧ-излучения. Снижение рабочей длины волны локатора необходимо для увеличения его разрешающей способности и (или) уменьшения габаритов антенны. При продвижении в коротковолновую часть миллиметрового диапазона длин волн растет относительная погрешность изготовления резонаторной системы магнетрона. Технологические погрешности изготовления искажают структуру ВЧ-поля рабочей дублетной составляющей. Это приводит к росту брака магнетронов по КПД. Предлагается способ косвенной оценки «разрушения» спектра пространственных гармоник ВЧ-поля замедляющей системы магнетрона, позволяющий в процессе производства своевременно обнаруживать признаки возникновения дефектов колебательной системы магнетрона, приводящих к образованию скрытого брака по КПД. Предлагаемая методика контроля реализуется с помощью стандартной, используемой при изготовлении любого магнетрона, аппаратуры контроля параметров колебательной системы на низком уровне мощности, легко вписывается в типовой технологический процесс. Проведение ряда начальных экспериментов позволит получить необходимые для использования описанной методики данные. В результате будет уменьшен брак готовых магнетронов. Магнетрон – широко застосовуваний в радіолокації задавальний генератор НВЧ-випромінювання. Зниження робочої довжини хвилі локатора необхідно для збільшення його роздільної здатності та (або) зменшення габаритів антени. При просуванні в короткохвильову частину мм діапазону довжин хвиль зростає відносна похибка виготовлення резонатора системи магнетрона. Технологічні похибки виготовлення спотворюють структуру ВЧ-поля робочої дублетної складової. Це призводить до зростання браку магнетронів по ККД. Пропонується спосіб непрямої оцінки «руйнування» спектру просторових гармонік ВЧ-поля уповільнювальної системи магнетрона, що дозволяє в процесі виробництва своєчасно виявляти ознаки виникнення дефектів коливальної системи магнетрона, що приводять до утворення прихованого браку по ККД. Запропонована методика контролю реалізується за допомогою стандартної, використовуваної при виготовленні будь-якого магнетрона, апаратури контролю параметрів коливальної системи на низькому рівні потужності, легко вписується в типовий технологічний процес. Проведення ряду початкових експериментів дозволить отримати необхідні для використання описаної методики дані. В результаті буде зменшений брак готових магнетронів. Magnetron is a master microwaves oscillator which is widely used in radiolocation. Decrease in a locator operating wavelength is necessary for increase of its resolving ability and (or) for antennas downsizing. The relative inaccuracy of manufacturing magnetron resonator system increases while advancing in a short-wave part of mm wavelengths range. Manufacturing errors distort the HF-field structure of a working doublet component. This leads to spoilage growth in terms of the efficiency. The indirect estimation of distraction of HF-field spectrum of spatial harmonics in magnetron slowing down system has been suggested. The estimation allows to detect promptly the signs of defects origin in oscillation system of magnetron, which lead to hidden spoilage in terms of the efficiency. The suggested control is realized by means of standard equipment for control of oscillation system at low power, which is used in manufacturing of any magnetron. The initial experiments will allow to get the data necessary for the described control. As a result there will be less spoilage in magnetrons.