Владика Василій III Петрович і проект переселення чорногорців до Російської імперії у другій половині XVIII ст. - Распопович, Р. (Український історичний журнал, 2012)
У статті йдеться про проект переселення чорногорців до Російської імперії (у тому числі в Нову Сербію та Слов’яносербію) у другій половині ХVІІІ ст. та участь у його реалізації чорногорського владики Василія, який обговорював це питання під час свого першого перебування при російському імператорському дворі. Підготовка до переселення тривала за умов чорногорсько-турецької війни. Обіцянку Василія щодо чисельності переселенців, дану імператриці Єлизаветі у другий приїзд до Санкт-Петербурґа, виконано так і не було. The article examines the project of migration of the Montenegrin to the Russian Empire (including the New Serbia and Slavic Serbia) in the second half of the ХVІІІ. Montenegrin Prince-Bishop Vasilije III Petrović (who discussed this problem during his first stay in the Russian imperial court) assisted in implementation of the project. The migration preparation continued under the Montenegrin-Turkish War. The promise about migrations size, that was given to Empress Elizabeth during her second visit to the St. Petersburg, hadn’t been fulfiled.