Резонансные свойства планарного метаматериала, сформированного массивом розеток - Полевой, С.Ю.; Просвирнин, С.Л.; Тарапов, С.И. (Радіофізика та електроніка, 2013)
В данной работе исследованы электродинамические резонансные свойства планарного метаматериала в виде массива металлических плоско-киральных розеток на ненамагниченной ферритовой подложке. Получены экспериментальные и расчетные частотные зависимости коэффициента передачи для нескольких величин периода структуры. Проанализирована зависимость частоты резонансного пика коэффициента передачи от величины периода структуры. Проведен совместный анализ экспериментальных и теоретических данных. Результаты исследований могут найти применение в области телекоммуникаций, высокочастотной технике (при разработке фильтров, поляризаторов, направленных ответвителей), антенной технике. У цій роботі досліджено електродинамічні резонансні властивості планарного метаматеріалу у вигляді масиву металевих плоско-киральних розеток на ненамагніченій феритовій підкладці. Отримано експериментальні і розрахункові частотні залежності коефіцієнта передачі для декількох величин періоду структури. Проаналізовано залежність частоти резонансного піку коефіцієнта передачі від величини періоду структури. Проведено спільний аналіз експериментальних та теоретичних даних. Результати досліджень можуть знайти застосування в галузі телекомунікацій, високочастотній техніці (при розробці фільтрів, поляризаторів, спрямованих відгалужувачів), антенній техніці. In this paper the electromagnetic resonance properties of the planar metamaterial, formed by array of metallic plane chiral rosettes located on unmagnetized ferrite substrate are investigated. The experimental and calculated frequency dependences of the transmission coefficient for several values of the structure period are obtained. The dependence of the resonant peak frequency of the transmission coefficient on the structure period is analyzed. The joint analysis of the experimental and theoretical data is carried out. The research results can be applied in telecommunications, high-frequency technology (the design of filters, polarizers, directional couplers) and antenna design.