ЭПР-спектрометр миллиметрового диапазона для исследования образцов с высокой проводимостью - Бeкиров, Б.Э.; Иванченко, И.В.; Луханин, А.А.; Попенко, Н.А. (Радіофізика та електроніка, 2013)
В данном исследовании проведена модификация функциональных узлов спектрометра электронного парамагнитного резонанса с целью расширения рабочего интервала температур и предложена оригинальная резонансная ячейка в виде двухзеркального открытого резонатора для регистрации спектров поглощения различных веществ в коротковолновой части миллиметрового диапазона длин волн в интервале температур Т = 1,7…300 К. Приведены спектры поглощения бесщелевого полумагнитного полупроводника HgSe:Fe на частоте 123 ГГц, иллюстрирующие преимущества использования предложенного резонатора в составе спектрометра при изучении высокочастотных магниторезонансных свойств веществ с высокой проводимостью. У роботі проведено модифікацію функціональних вузлів спектрометра електронного парамагнітного резонансу з метою розширення робочого інтервалу температур та запропоновано оригінальну резонансу комірку у вигляді дводзеркального відкритого резонатора для реєстрації спектрів поглинання різних сполук у короткохвильовій частині міліметрового діапазону довжин хвиль в інтервалі Т = 1,7…300 К. Наведено спектри ЕПР безщілинного напівмагнітного напівпровідника HgSe:Fe на частоті 123 ГГц, що ілюструють переваги використання запропонованого резонатора у складі спектрометра при вивченні високочастотних магніторезонансних властивостей сполук з високою провідністю. The modification of the functional units of the electron paramagnetic resonance spectrometer with the aim to enlarge the operating temperature range has been realized. Furthermore, the original resonant cell as a two-mirror open resonator for the registration of absorption spectra of various substances in the short-wave part of the millimeter range within the temperature limits Т = 1.7…300 K is proposed. The electron paramagnetic resonance spectra for the gapless semimagnetic semiconductor HgSe:Fe measured at a frequency of 123 GHz are shown. These spectra illustrate the benefits of the proposed resonant cell used in the spectrometer while studying high-frequency magnetoresonance properties of substances with high conductivity.